Gietvloer zelf doen: een korte inleiding
Wanneer bent u in staat om de gietvloer zelf aan te leggen en vooral, waar moet u op letten als u van plan bent een PU-gietvloer of epoxyproduct zelf te appliceren? Bij Gietvloer Expert helpen wij enthousiastelingen en serieuze doe-het-zelvers die op arbeid willen besparen, immers het kiezen voor goedkopere materialen is niet echt een serieuze optie. Een gietvloer geheel zelf doen is een kwestie van kiezen. Dunnere laagdiktes beperken de kwaliteit en de levensduur van de afwerking, een epoxyproduct van een dubieuze en spotgoedkope leverancier kan grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dus bezint voordat u begint, een gietvloer zelf doen betekent eerst goed nadenken over welke stappen u moet zetten. Start met een goede analyse van de ondergrond en bepaal welke voorbehandeling van de vloer noodzakelijk is.
Gietvloer zelf doen: stap 1: inspectie en voorbehandeling van de ondergrond
Als u de gietvloer zelf gaat doen, dan is het belangrijk dat u eerst bepaalt met welk type ondervloer u te maken heeft, een zandcement dekvloer, een anhydriet dekvloer , een monolithische betonvloer of een houten ondervloer. Deze bestaande ondervloeren hebben vaak allerlei imperfecties. Voor het aanbrengen van een gietvloer van maar een paar mm dik is het dus cruciaal deze ondervloer zo egaal mogelijk te krijgen. Grotere scheurtjes in betonvloeren kunnen met opnieuw injecteren worden dichtgemaakt. Te ruwe betonvloeren met kloven, teveel imperfecties en grindbarsten kunnen worden geschuurd (met een betonschuurmachine die u eventueel bij een bouwmarkt kunt huren). Deze voorbereiding op de aanleg van de gietvloer kunt u geheel zelf doen. Nog ingrijpendere maatregelen om een betonvloer ruwer te maken of de bovenlaag te verwijderen, zijn het stofvrij stralen, frezen of diamand slijpen. Meestal zijn dit werkzaamheden die u echt door de expert moet laten doen. Zo kunt u de oppervlaktestructuur na eindeloos perfectioneren, schuren of stralen uiteraard geschikt maken voor de gietvloer, maar meestal is het slimmer en goedkoper om bij te ruwe betonvloeren of houten ondervloeren gewoon een extra egalisatielaag aan te brengen. In de bouwwereld wordt deze laag een ‘egalinevloer’ genoemd, het is een halve centimeter dikke laag met een fijne structuur die prima kan dienen als basis van een PU gietvloer of epoxyvloer. Het aanleggen van deze egalinelaag als voorbereiding op de uiteindelijke gietvloer kunt u uiteraard geheel zelf doen. Bij epoxycoatings wordt vaak alleen een schaplaag toegepast (bij niet al te ruwe betonvloeren) om de betonvloer te egaliseren en geschikt te maken voor de uiteindelijke coating. Deze schraplaag sluit de ondergrond geheel luchtdicht af en beschermt de coating tegen het ontstaan van luchtbellen. Daaroverheen kan dan de epoxycoating worden geappliceerd.
Gietvloer zelf doen: stap 2: aanbrengen primer bij PU gietvloer
Bij een PU gietvloer kunt u na droging en uitharding van de egalinelaag beginnen met het appliceren van de primer. Met de vachtroller en kwast wordt de primer uitgesmeerd en egaal verdeeld. Dit moet in één gelijkmatige handeling gebeuren. Elke primer heeft zijn eigen specifieke droogtijd, dit kunt u lezen in de technische omschrijving van het geleverde product.
Gietvloer zelf doen: stap 3: aanbrengen PU gietlaag en topcoating
De componenten van de PU gietlaag moeten worden gemengd. Probeer hiervoor het door de leverancier omschreven gereedschap te gebruiken en vooral niet zelf een mengproces uit te vinden. De gietlaag moet in één gelijkmatige handeling over de primer worden geappliceerd, met vlakspaan of troffel. Na uitharding van de gietlaag kunt u de topcoating met een roller aanbrengen. Volg voor de applicatie van deze coating de uitdrukkelijke handleiding van de leverancier.
Voor meer informatie over het zelf doen van een gietvloer, ga naar gietvloer doe het zelf.