Gietvloer voordelen: waarom u zou moeten kiezen voor een gietvloer
Gietvloeren zijn in elke situatie toe te passen, op elke ondergrond. Ook voor renovatiedoeleinden is de gietvloer zeer geschikt. De snelle uitvoerbaarheid betekent ook minder tijdverlies in de afbouwfase van een project. Het naadloze en scheuroverbruggende karakter van gietvloeren maakt dat ze in één werkgang een snelle beloopbare en kleurvaste (UV-stabiele) afwerking bieden, dat scheelt tijd en komt het afwerkingproces bij nieuwbouw of renovatie in zijn totaliteit ten goede. Gietvloeren zijn tevens in elke mogelijke kleur te appliceren, en dat biedt allerlei perspectieven voor consumenten en woningbezitters. Het is een product dat op maat kan worden aangepast door de toevoeging van verschillende soorten pigmenten, vulstoffen of kwartsen. Ze zijn kras- en slijtvast en behouden tot in lengte van jaren hun voordelige eigenschappen. Dit type vloerafwerking is tevens anti-allergeen en vuilafstotend, en dus zeer goed te gebruiken in ruimten waar hygiëne en onderhoud van groot belang zijn. De gietvloer is ook brandvertragend, het aantal minuten weerstand tegen branddoorslag (WBDBO) is te vergelijken met beton.
Gietvloer nadelen: uitvoeringsdetails waar u rekening mee moet houden
Gietvloeren moeten op een stabiele ondergrond worden aangebracht. Constructies die na verloop van tijd gaan ‘werken’ of vervormen kunnen een nadelige invloed hebben op de bovenliggende gietvloer. De gietvloer kan kleine haarscheurtjes gaan vertonen, ook als u een zeer sterke topcoating gebruikt. Denk hierbij aan nieuwe houten balklagen die hun volledige doorbuiging nog niet hebben bereikt. Scheuren die door de werking van de constructie in de gietvloer ontstaan zijn nooit echt netjes weg te werken, behalve natuurlijk als u na verloop van tijd besluit een nieuwe gietlaag over de bestaande aan te brengen. Dit zal echter in de praktijk bijna nooit voorkomen.
Uw gietvloer ligt het beste op een stabiele ondergrond
U zou uit het bovenstaande misschien kunnen afleiden dat gietvloeren alleen toe te passen zijn op betonnen constructievloeren. Dat is zeker niet het geval. Er moet alleen voldoende aandacht besteed worden aan de ondervloer, die zowel stijf als stabiel moet zijn. Door het toepassen van extra isolatievloeren met een harde bovenlaag kan de vloer al een stuk stabieler en veerkrachtiger worden. Dit verbetert gelijk ook de eigenschappen voor wat betreft contactgeluid. Nog beter is om over de houten ondervloer een dunne lichtgewicht anhydriet afwerkvloer te storten (5 cm) , zodat deze laag zorgt voor een vlakke en stabiele drager voor de gietvloer.
Belangrijk is de kwaliteit van de pigmenten en vulstoffen
Kleurverlies door slechte kwaliteit of vervuiling van pigmenten kan zeker van invloed zijn op de uiteindelijke levenscyclus van de gietvloer. Vooral het gebruik van kleurpigmenten die niet 100% alifatisch zijn, beïnvloedt de kans op kleurverlies na verloop van tijd. Bij Gietvloer Expert wordt daarom speciale aandacht gegeven aan de kwaliteit van deze pigmenten. Wij selecteren onze leveranciers op basis van ervaring en de goede kwaliteit pigmenten die zij ons in het verleden hebben geleverd. Ook houden wij om de zoveel tijd een interne kwaliteitscontrole, zodat we zeker zijn van de alifatische eigenschappen van onze producten. Daarnaast is het mengproces van de componenten tijdens de uitvoering van cruciaal belang, evenals een stabiele temperatuur tijdens de uitvoering en de juiste droog- of uithardingstrijd. Als erkend applicateur van gietvloeren zijn wij gewend om al deze belangrijke details goed in de gaten te houden.