Gietvloer is een vloerafwerking die in een dunne laag (van meestal een paar millimeter tot een enkele centimeter) over de bestaande ondergrond wordt gegoten en met vlakspanen, troffels en ander gereedschap netjes wordt uitgevloeid. Het is ambachtelijk werk dat moet worden uitgevoerd door ervaren applicateurs en is geheel naadloos aan te brengen. Na droging en uitharding krijgt de afwerking zijn kenmerkende eigenschappen. Dit type afwerking ontstaat primair door kunststof harsen te mengen met pigmenten die de uiteindelijk kleur geven aan de vloerafwerking. Er bestaand tegenwoordig hoofdzakelijk twee verschillende soorten gietvloeren die zich onderscheiden door het soort kunststof of kunststofhars dat wordt gebruikt, beide worden in vloeibare vorm over de bestaande ondergrond aangebracht.
Polyurethaan gietvloer en epoxyvloer
De polyurethaan gietvloer wordt aangebracht door twee componenten te mengen waardoor uiteindelijk het copolymeer polyurethaan (PU) ontstaat. Een epoxy gietvloer wordt, zoals de naam al zegt, gemaakt door de thermohardende kunststof epoxy te mengen met kleurbepalende pigmenten. Hoewel in het verleden epoxy gietvloeren vooral werden gebruikt binnen de industrie en de scheepsbouw voor de productie van lakken, coatings en glasvezelcomposieten, wordt deze kunststof steeds vaker gebruikt als duurzame vloerafwerking voor fabrieken, werkplaatsen, showrooms, winkels en allerlei andere ruimten. Een epoxy gietvloer verkleurt na verloop van tijd als deze permanent wordt blootgesteld aan UV-straling. Daar is een PU gietvloer veel beter tegen bestand. Een ander voordeel van polyurethaan is dat deze verbinding wat zachter en flexibeler is na droging en dus ook betere scheuroverbruggende en geluidstechnische eigenschappen bezit dan een epoxy vloer. De polyurethaan gietvloer wordt omarmt door veel consumenten en woningbezitters vanwege de enorme mogelijkheden in oppervlaktestructuur, kleur en design. Elke PU gietvloer wordt een persoonlijke designvloer die geheel op maat is uit te voeren en te ontwerpen, inclusief prints of andere ornamenten.
Troffelvloer op basis van epoxy
Een derde type vloerafwerking is de troffelvloer op basis van epoxy. Een troffelvloer heeft een veel groter percentage aan vulstof (kwarts en granietdeeltjes vormen soms wel 90% van de totale substantie) ten opzichte van een reguliere epoxy vloer. Zo ontstaat na uitharding een zeer mechanisch- en chemisch belastbare vloer. Dit type vloerafwerking wordt vaak gebruikt voor productieplaatsen van voedselverwerkende industrieën, restaurants, slagerijen, bakkerijen en andere ruimten waar hygiëne, superieure slijtvastheid en hittebestendigheid belangrijk is. De troffelvloer leent zich ook uitstekend voor het maken van goten, opstanden en plinten van hetzelfde materiaal.
Bovenstaande type vloerafwerkingen kunnen op elke ondergrond worden aangebracht, ook op houten vloeren. Belangrijk bij de uitvoering is dat de ondergrond goed stof- en vetvrij moet zijn. Ook is tijdens de verwerking van het product alsmede de uitvoering in de desbetreffende ruimte een stabiele temperatuur erg belangrijk zodat de uitharding gelijkmatig gebeurt. De epoxy gietvloer kan in één soepele werkgang worden aangebracht na applicatie van een primer.